Afscheid in Houma... op naar Beijing - Reisverslag uit Houma, China van jjchina - WaarBenJij.nu Afscheid in Houma... op naar Beijing - Reisverslag uit Houma, China van jjchina - WaarBenJij.nu

Afscheid in Houma... op naar Beijing

Blijf op de hoogte en volg

03 Juni 2007 | China, Houma

Vandaag zullen we vertrekken naar Beijing met de nachttrein. Hier in Houma hebben we gisteren een culturele avond gehouden. Deze avond bestond uit allemaal optredens voor onze 'Chinese friends'. Zo hebben wij met onze eigen groep de spits afgebeten en een soort van volksdans laten zien. Voor het eerst sinds tijden was ik weer zenuwachtig. De plaatselijke Houma TV was aanwezig om items te filmen en vele Chinezen waren langsgekomen om deze avond mee te maken en vaak zelf ook een performance neer te zetten. Ook het schoolhoofd van het platteland uit Liuyu heeft de avond bijgewoond, helaas hebben we dit keer niet mogen genieten van zijn Er Wu kunsten. Verder waren bijna alle zusters aanwezig en dus was het een spannend avondje. We hebben afgesloten met een spectaculaire act van ons eiger Marloes, die al bewapend met bezine een heel vurig gebeuren toonde op het schoolplein in het donker vlak naast het oude weeshuis in Houma.
Tijdens deze avond werd ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt, het maakt niet uit wat je doet en hoe je het doet, als je het maar doet. Vals zingen, niet kunnen dansen, het maakt allemaal niet uit. De cultuur van de karaoke is ook hier in China goed aanwezig, daardoor hoef je je niet te schamen, hoef je eigenlijk ook niet zenuwachtig te zijn, want iedereen doet het. In Nederland lijkt het soms allemaal perfect te moeten, hier zie je wel. Beetje oefenen de avond van te voren en ter plekke improviseren hebben we vaak moeten doen, al was het alleen maar vanwege tijdgebrek om er langer aan te kunnen werken en voorbereiden. Voor mij wederom een hele leerschool. Nog nooit heb ik zoveel voor grote groepen mensen gestaan of dingen uitgesproken als in de afgelopen China periode (dit begon al tijdens de kennismakingsweekenden). Ik hoop dat ik wat kan vasthouden van die relaxtheid waarmee ik dat hier heb gedaan, in Nederland.
Zometeen nog even afscheid nemen van onze tolken en dan is het zover: de laatste paar dagen met de hele groep in Beijing. Groetjes, Jeroen

PS Dank aan iedereen die heeft gereageerd op mijn blogs, het was leuk om jullie reacties te lezen vanuit China. En aan ieder die een beetje van de blog heeft bijgehouden, ik hoop dat jullie het ook leuk vonden om zo nu en dan mijn ervaringen te lezen. Er is niet veel tijd om er lang voor te gaan zitten, maar toch heb ik geprobeerd regelmatig van me te laten horen, dit zal ik ook in de laatste weken van China vol proberen te houden ;-)
Laterzzzzz

• 03 Juni 2007 - 14:11

Marieke :

Hé Jeroen.

Ik vond het erg leuk om al je verhalen te lezen. Doet me veel denken aan mijn eigen ervaringen in Sri Lanka.
    Vind het erg goed wat jullie daar allemaal gedaan hebben!! Zullen ze daar erg waarderen.
    Geniet er nog even van die laatste weken.
    Tot ziens in Nederland.

liefs Marieke (van der Grift)

• 03 Juni 2007 - 17:32

Sini:

Veel hoeft ook niet. Maar het is leuk om af en toe iets te lezen! Ik hoop dat het de laatste twee weken ook lukt!

• 04 Juni 2007 - 08:46

Dre:

Gozer, wanneer kom je nou weer teruhuug? Den Haag is niet hetzelfde zonder JJ.

Witbiertje bij Bora Bora doen z.s.m.?

Geniet er nog effe van :)

Dre

• 11 Juni 2007 - 15:08

Marije:

Ligt er vast aan dat ik zelf ook zo'n ukkie heb, maar ik word helemaal week van die schatjes op jouw foto's!! Lijkt me wel moeilijk om ze weer achter te laten.

Geniet nog maar lekker van je laatste belevenissen in China!!

liefs, Marije

• 11 Juni 2007 - 20:19

Marc:

Hé boy, hoe bevalt het reizen door China zonder tolk? Wil alles een beetje lukken? Nog een aantal dagen en dan weer terug naar NL. Via de weblog hebben we al heel wat kunnen volgen en we zijn benieuwd naar al je andere belevenissen en foto's! :-) Hier alles prima, de zomer moet eraan gaan komen, temperatuur is ok, maar beetje te weinig zon. Hopelijk verbetert dat snel!

Oh, we kwamen Anna nog tegen op Vlaggetjesdag, die krijgt al een flinke buik en ze voelt zich erg goed! Leuk om te zien!

Geniet nog van je laatste dagen in China en ik zie/spreek je de 22e/23e!

Marc